Kaj Povzroča Poškodbe Las?

Striženje + fen frizura

Poškodovani lasje so brez leska in izgubijo prožnost. Poveča se vpojnost las, kar pomeni daljši čas sušenja. Takšni lasje so pusti in se težko oblikujejo v zaželeno frizuro.

Striženje + fen frizuraZdrav las ima zelo visoko pretržno trdnost, kar pomeni, da se zelo težko pretrga. Ko ga ščetkamo, češemo, se ne sme pretrgati. V primerih, ko je las ekstremno tanek je potrebno preveriti kvaliteto krtače.

Las se pretrga v primerih, ko imamo poškodovano strukturo lasu, ali v primeru nestrokovnega trajanja ali beljenja (razbarvanje las).

Poškodbo las lahko tvegamo z najbolj pogostimi tremi dejavniki.

 1. Toplotni vpliv, ki ga povzroči prevroč sušilnik .V tem primeru las izgubi preveč vlage in se oroženela plast izsuši
 2. Kemijski vpliv kjer se lasni keratin poškoduje. Kemikalije povzročijo, da se površina lasu poškoduje, ker se odstranijo deli lasne sestavine.
 3. Mehanski vpliv – ko lase češemo, ščetkamo, tupiramo. Če je las že od prej kemjisko poškodovan s tem še bolj pripomoemo, da izpadajo delci oroženele plasti – las se tanjša in na koncu odlomi ali razcepi.

Stopnja poškodbe las je odvisna tudi od pogostosti in seveda izvedbe kemičnih postopkov.

Trajno kodranje las lahko ob nekvalitetni izvedbi poškoduje las. Pri tem postopku se iz las izločijo delci proteinska veziva – osnovna sestavina keratin.

Barvanje las še najmanj poškoduje lase, če seveda izberemo kvalitetne in profesionalne barve katere obenem lase negujejo. Te barve minimalno poškodujejo lasno strukturo, saj se iz las izloči minimalna količina membranskih proteinov. Posledica so lahko le rahlo porozni lasje, kar pa lahko omilimo s kvalitetno in redno nego.

Beljenje las oz. razbarvanje lahko povzroči zelo hude poškodbe las in nemalokrat tudi poškodbe lasišča. Ta postopek resnično priporočam, da opravi vaš frizer. Vedeti je treba, da se pri tem postopku, če je nepravilen poškoduje poleg lasne strukture tudi vlaknasta plast. Pri tem postopku resnično potrebujete strokovnjaka, ki bo znal oceniti vašo kvaliteto las.

Hitra pomoč: Lasne obloge

2 thoughts on “Kaj Povzroča Poškodbe Las?

 1. Pozdravljeni!
  Na vas se obračam,ker bi rada nasvet. Že nekaj časa opažam,da imam zelo poškodovane lase. Močno razcepljene konice. Po vsakem umivanju si lase sušim z fenom in nato še likam. Pri barvanju uporabljam 12 procentni hidrogen, imam svetlo barvo las.Frizerka mi je že nekaj časa nazaj stopničasto razredčila lase in od takrat naprej niso več taki,kot bi morali biti. Naštela sem vam morebitne vzroke. Mogoče mi lahko svetujete kaj je po vašem mnenju vzrok in kako bi ga odpravila. Hvala za odgovor.

 2. Pozdravljeni,
  Iskreno se vam opravičujem za zakasneli odgovor.

  Odgovorila vam bom po vrstnem redu, glede na podatke, ki ste jih napisali:
  a) Likanje las: V kolikor so lasje barvani, tako kot vaši je velika verjetnost, da previsoka temperatura likalnika poškoduje lase (npr. vzrok je ponavadi v tankih laseh oz. uporabi likalnika, ki ni keramičen).
  b) 12% hidrogen je velikokrat nujen, da dobimo zelo svetle odtenke barve, a na žalost tudi pripomore k slabši strukturi kutikule, ki jo z likanjem (še posebej pri tankih laseh) še dodatno poškodujemo.
  c) Stopničasto striženje pri dolgih laseh je žal slaba izbira, če si konice ne strižemo vsak mesec. Ker imamo pri tem veliko nivojev jih je tudi težko imeti pod kontrolo.

  V kolikor še potrebujete kakršnokoli informacijo, sem vam na razpolago z brezplačnim osebnim nasvetom. Skupaj lahko narediva plan kako spraviti lase nazaj v dobro kondicijo.
  Obisk salona za prejem nasveta ni pogoj, da postanete naša stranka.
  Lep pozdrav, Mojca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ODDAMO - (zaradi odhoda v pokoj)

Opremljen Frizerski Salon 27 m² na Top Lokaciji v Trbovljah

Trg Franca Fakina 2a (zraven Mercatorja, Bambus Bar-a in Parka)

- Polno opremljen (2 delovni postaji, 2 umivalnika, lasten WC)
- Parkirišče za stranke

Vas zanima? Pokličite za ogled 040 834 904

Vam je všeč spletno mesto, lahko vam ga odstopimo po dogovoru.

X