Kaj Povzroča Poškodbe Las?

Striženje + fen frizura

Poškodovani lasje so brez leska in izgubijo prožnost. Poveča se vpojnost las, kar pomeni daljši čas sušenja. Takšni lasje so pusti in se težko oblikujejo v zaželeno frizuro.

Striženje + fen frizuraZdrav las ima zelo visoko pretržno trdnost, kar pomeni, da se zelo težko pretrga. Ko ga ščetkamo, češemo, se ne sme pretrgati. V primerih, ko je las ekstremno tanek je potrebno preveriti kvaliteto krtače.

Las se pretrga v primerih, ko imamo poškodovano strukturo lasu, ali v primeru nestrokovnega trajanja ali beljenja (razbarvanje las).

Poškodbo las lahko tvegamo z najbolj pogostimi tremi dejavniki.

  1. Toplotni vpliv, ki ga povzroči prevroč sušilnik .V tem primeru las izgubi preveč vlage in se oroženela plast izsuši
  2. Kemijski vpliv kjer se lasni keratin poškoduje. Kemikalije povzročijo, da se površina lasu poškoduje, ker se odstranijo deli lasne sestavine.
  3. Mehanski vpliv – ko lase češemo, ščetkamo, tupiramo. Če je las že od prej kemjisko poškodovan s tem še bolj pripomoemo, da izpadajo delci oroženele plasti – las se tanjša in na koncu odlomi ali razcepi.

Stopnja poškodbe las je odvisna tudi od pogostosti in seveda izvedbe kemičnih postopkov.

Trajno kodranje las lahko ob nekvalitetni izvedbi poškoduje las. Pri tem postopku se iz las izločijo delci proteinska veziva – osnovna sestavina keratin.

Barvanje las še najmanj poškoduje lase, če seveda izberemo kvalitetne in profesionalne barve katere obenem lase negujejo. Te barve minimalno poškodujejo lasno strukturo, saj se iz las izloči minimalna količina membranskih proteinov. Posledica so lahko le rahlo porozni lasje, kar pa lahko omilimo s kvalitetno in redno nego.

Beljenje las oz. razbarvanje lahko povzroči zelo hude poškodbe las in nemalokrat tudi poškodbe lasišča. Ta postopek resnično priporočam, da opravi vaš frizer. Vedeti je treba, da se pri tem postopku, če je nepravilen poškoduje poleg lasne strukture tudi vlaknasta plast. Pri tem postopku resnično potrebujete strokovnjaka, ki bo znal oceniti vašo kvaliteto las.

Hitra pomoč: Lasne obloge

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HIGIENSKA PRIPOROČILA NIJZ PRI FRIZERSKIH STORITVAH MED EPIDEMIJO COVID-19

1. Naročite se le takrat, ko ste brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, motnje okušanja, vonja...). V primeru, da zbolite, že dogovorjeni termin odjavite. Enako velja, če živite v gospodinjstvu z nekom, ki ima znake okužbe dihal, če je v izolaciji ali v karanteni.

2. Takoj ob vstopu v prostor si razkužite roke.

3. Ves čas storitve nosite obrazno masko ali po možnosti kirurško masko.

4. Torbe in garderobo odlagajte na točno določeno mesto. S seboj imejte čim manj stvari, samo to, kar nujno potrebujete.

5. Ne dotikajte oz. čim manj različnih predmetov in površin, le toliko, kot je nujno potrebno.

6. Pred izhodom si razkužite roke, snemite in odvržite masko v koš ter si ponovno razkužite roke.

Hvala za upoštevanje.

Več info na:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/frizerske_storitve_za_splet.pdf

X